2016. április 14., csütörtök

Sötétségből világosságba - a húsvéti történet

A húsvéti történet megjelenítése mindig kérdéseket vet fel bennem, mennyit lehet egy óvodásnak elmondani, hogy ne legyen ijesztő, de mégis találkozzon a lényeggel, egész hitünk alapjával, hogy Isten még a halált is legyőzte és feltámasztotta fiát. Idén ezért a nagyheti történetben nem használtam alakokat, csak a hozzájuk kapcsolódó tárgyak jelentek meg, így a gyerekek maguk képzelték el a szereplőket. 







A kiindulópont egy barna kendő volt, Jeruzsálem városa, ahol az események zajlottak.
A három fekete kendő három szomorúságot jelölt: 1. Jézust elárulták - egy zacskó pénzért, csalódott a barátaiban. 2. Elvették köntösét, csúfolták, töviskoronát kapott - fizikai és lelki fájdalmai voltak, 3. Akik szerették, végig mellette voltak, de nem tudtak rajta segíteni - könnyeket hullattak, ezeket üvegkövek jelképezték.
Azért fontos ezt a néhány szomorú dolgot kiemelni, mert mi magunk is sokszor átélünk hasonló fájdalmakat - elárul a barátunk, fáj a testünk, lelkünk, sírunk, szomorúak vagyunk - és Jézus mindezeket ismeri, tudja, átélte, ezért megérti, ha a fájdalmainkkal hozzá fordulunk.

A történet azonban nem ért itt véget. Vasárnap hajnalban a nap első sugarai már fényt hoztak a sötétségbe. Eltűntek a sötét fellegek - fekete kendők. Az asszonyok megtudták az örömhírt, Jézus feltámadt, és találkoztak is vele. Ez az örömhír olyan, mint a napsugár, amely mindenkihez elér - ezt jelképezték a narancssárga kendők. Továbbadtuk mi is az örömhírt: Jézus feltámadt! - és lefektettük a kendőket középre.
 Az új élet jeleit emeltük ki a feltámadás kapcsán, melynek összegzéseként a gyerekek ezeket a új életre  utaló szimbólumokat rakták ki a saját kis képeiken. Virágot, tojást, napot készítettek.















A legkisebbek egyforma virágokat készítettek, ők most ismerkedtek meg ezzel az alkotási módszerrel.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése